6 września 2022

Odżywianie i wizja

Zapomnij o tym starym, męczącym pytaniu, kto jest gorętszy, Ginger czy Mary Ann.

Mamy trudniejsze: Kto ma lepszy wzrok, Popeye czy Królik Bugs? Zanim odpowiecie na to pytanie, zastanówmy się, jakie cechy mają te dwie ikony animacji.

W tym narożniku, ważący 150 funtów (a to tylko jego przedramiona), stoi ulubiony marynarz wszystkich. Popatrzcie, jak przytula swoją anorektyczną dziewczynę extra-virgin i wdycha szpinak prosto z puszki.

W tym rogu, ważący chyba z 20 funtów (a to tylko jego uszy), jest ulubione nemezis Elmera Fudda. Spójrzcie, jak nonszalancko opiera się o liny, gdy żuje świeżą marchewkę.

Więc kto to będzie? Wiecznie zmrużony Bluto-batler czy Cwazy Wabbit? Niesamowite, zwycięzcą przez nokaut jest Popeye!

Szpinak przed marchewką? Jak to możliwe? Czy nasze mamy nie mówiły nam, żebyśmy jedli marchewki, bo są dobre dla naszych oczu?

Tak, mówiły. Ale powiedziały nam również, że jeśli nadal będziemy krzyżować nasze oczy, pewnego dnia utkną w ten sposób. Kochamy nasze mamy, ale może nie są one najbardziej wiarygodnym źródłem informacji, jeśli chodzi o oczy.

Nope, konsensus jest w od ekspertów żywienia i wizji: składniki odżywcze w szpinaku są rzeczywiście lepiej dla zdrowia oczu niż te w marchewce.

Spójrzmy, z obu oczu otwartych, na niektóre fakty dotyczące żywienia i wizji.

Fakty te pochodzą z badania Age-Related Eye Disease Study (AREDS) i jego kontynuacji, AREDS-2, prowadzonych przez National Eye Institute (NEI), który jest częścią amerykańskiego National Institutes of Health (NIH).

Zapamiętaj te akronimy. Później będzie test. Nie.

Wyniki badania AREDS, rozpoczętego w 1992 roku, zostały opublikowane w 2001 roku. Wyniki z AREDS2, rozpoczętego w 2006 roku, zostały opublikowane w tym roku. W każdym badaniu badano dwie najczęstsze formy chorób oczu, zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) i zaćmę.

Co to dokładnie jest? Zacznijmy od zwyrodnienia plamki żółtej.

Plamka jest częścią siatkówki oka, która pełni podobną funkcję jak film w aparacie fotograficznym. Powinniśmy chyba wyjaśnić, że zanim pojawiły się aparaty cyfrowe, istniała rzecz zwana filmem. Google to.

Tak jak obiektyw aparatu fotograficznego, soczewka oka odbiera obraz. Obraz ten jest przekazywany do siatkówki, tak jak kiedyś obraz zrobiony przez obiektyw aparatu był przekazywany do filmu w aparacie.

Plamka znajduje się w centrum siatkówki. Kiedy światło osiąga punkt ostrości w centrum plamki, można ostro widzieć przedmioty i kolory.

Plamka jest żółta, co umożliwia jej pochłanianie szkodliwego światła niebieskiego i ultrafioletowego, które dostaje się do oka, blokując to szkodliwe światło jak para okularów przeciwsłonecznych.

AMD pojawia się na dwa sposoby: na sucho i na mokro. Suche jest wtedy, gdy tkanka plamki żółtej ulega pogorszeniu. Mokre jest gorsze - wtedy naczynia krwionośne za siatkówką wyciekają krew i inny płyn do plamki.

Według badań przeprowadzonych pod auspicjami Johns Hopkins Medicine, AMD jest główną przyczyną ślepoty w USA u osób powyżej 60 roku życia. Według niektórych szacunków liczba osób dotkniętych chorobą sięga nawet 15 milionów. Jednak wiele z tych osób jest tylko łagodnie dotkniętych chorobą lub w ogóle nie doświadczy pogorszenia wzroku. Ale około 2 miliony Amerykanów z AMD są poważnie dotknięte, do punktu ostrej utraty wzroku.

Sprawdź ten obraz, na który możesz spojrzeć, aby sprawdzić, czy masz jakąkolwiek formę zwyrodnienia plamki żółtej:

Kliknij tutaj, aby uzyskać pełną siatkę i wyjaśnienie

Teraz zbadajmy zaćmę.

Zaćma tworzy się, gdy soczewka oka staje się mętna, co prowadzi do niewyraźnego widzenia i utraty wzroku. Zaćma występuje, ponieważ soczewka oka składa się głównie z wody i białka. Z wiekiem białka zaczynają się zlepiać, tworząc efekt zmętnienia soczewki.

Większość zaćmy jest związana ze starzeniem się i występuje bardzo często u osób starszych. Według statystyk opracowanych przez Amerykańską Akademię Okulistyki (AAO), w wieku 80 lat ponad połowa Amerykanów ma zaćmę lub przeszła operację jej usunięcia. Ponadto prawie 22 miliony Amerykanów ma zaćmę w co najmniej jednym oku, a oczekuje się, że do 2020 roku liczba ta wzrośnie do 30 milionów.

OK, więc teraz, gdy wiemy, co to jest AMD i zaćma, przyjrzyjmy się, które składniki odżywcze AREDS i AREDS2 okazały się pomocne w zwalczaniu tych chorób oczu.

Pierwsze badanie, AREDS, sprawdzało, czy przyjmowanie witamin E i C, cynku i beta-karotenu - który sprawia, że marchew jest pomarańczowa - zmniejszyło występowanie tych chorób.

W przypadku AREDS2 naukowcy z NEI dodali kwasy tłuszczowe omega-3 oraz przeciwutleniacze luteinę (wymawianą jako LOO-teen) i zeaksantynę (zee-ah-ZAN-thin) - oba te składniki występują w szpinaku, jarmużu i innych zielonych warzywach liściastych. Oba te antyoksydanty są również obecne w plamce żółtej.

Luteina i zeaksantyna są nie tylko przeciwutleniaczami, ale także karotenoidami, które pomagają utrzymać zdrowie komórek. Karotenoidy nadają pokarmom roślinnym ich kolory.

Luteina jest szczególnie ważna, ponieważ nadaje plamce żółtej jej żółty pigment. Kiedy ten pigment ulega degeneracji - przyczyny tej degeneracji obejmują starzenie się, złą dietę, palenie papierosów, bycie kobietą i posiadanie niebieskich oczu - plamka żółta również ulega degeneracji, ponieważ ochrona, jaką zapewnia pigment, zostaje utracona. To tak, jakby ciemne, spolaryzowane soczewki okularów przeciwsłonecznych zostały zastąpione przez przejrzyste soczewki w jasny, słoneczny dzień.

Wróćmy teraz do badań i ich wyników.

W przeciwieństwie do wstępnych wyników AREDS, wyniki AREDS2 pokazują, że przyjmowanie witamin E i C, beta-karotenu, cynku oraz kwasów omega-3 nie miało wpływu na zmniejszenie początku lub zmniejszenie skutków którejkolwiek z chorób.

Jednak zaobserwowano znaczące zmniejszenie AMD dzięki luteinie i zeaksantynie.

Co więcej, kiedy beta-karoten został usunięty z badania, naukowcy odkryli, że efekty zmniejszające AMD zapewnione przez luteinę i zeaksantynę podwoiły się.

Przepraszam, mamo. Przepraszam, robaki.

W badaniu AREDS2 stwierdzono również, że ani luteina, ani zeaksantyna nie zapobiegają powstawaniu zaćmy. Ale to nie znaczy, że nie ma pokarmów, które pomagają zapobiegać zaćmie. Badania przeprowadzone w latach 1993-2009 przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie w Anglii wykazały, że prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy u wegetarian i wegan było mniejsze niż u osób jedzących mięso - u wegetarian o 30 procent, u wegan o 40 procent - a im więcej mięsa jedli ludzie, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia zaćmy.

Ale powiedzmy, że jesteś młodym biczownikiem, który nienawidzi marchewki i szpinaku. Od zachorowania na zaćmę dzielą cię lata, a więcej czasu spędzasz na myśleniu o zdobyciu MDMA niż AMD.

"To jest dobre dla ciebie... prawdopodobnie powinieneś to jeść".

Słyszymy cię teraz:

"Stary. Dlaczego miałoby mnie to obchodzić? Mój wzrok jest 20/20. Trzymam się czterech głównych grup nieżywnościowych - pączków, batoników, 64-uncjowych napojów gazowanych i papierosów!".

Proszę bardzo, puknij się w głowę. Ale pamiętaj Dud, Koleś, to co jesz teraz wpływa na Twoje oczy dziś i w przyszłości.

Nadal jeść śmieciowe jedzenie i palić papierosy, a może być ustawienie się na cukrzycę typu 2. Prawie 400 milionów ludzi na całym świecie ma cukrzycę, a 25 milionów z nich to Amerykanie, zgodnie z American Diabetes Association (ADA). Blisko połowa wszystkich amerykańskich diabetyków ma jakąś formę retinopatii cukrzycowej, która, po zwyrodnieniu plamki żółtej, jest drugą główną przyczyną ślepoty ludzi w USA. Ponadto, ludzie z cukrzycą dostają zaćmy wcześniej, a diabetycy są 60 procent bardziej prawdopodobne, aby uzyskać zaćmę niż osoby bez cukrzycy, ADA stwierdza.

Cukrzyca typu 2 była kiedyś znana jako cukrzyca dorosłych, ale liczba dzieci i młodzieży, które mają ten typ cukrzycy znacznie wzrosła w ciągu ostatnich 20 lat. W związku z tym nazwa choroby uległa zmianie, aby odzwierciedlić tę przerażającą rzeczywistość.

Jeśli jednak będziesz stosował dietę bogatą w owoce i warzywa, to nie tylko zwiększysz swoje szanse na utrzymanie dobrego widzenia, ale także poprawisz ogólny stan zdrowia.

I to jest to, co jest w górę, doc.

Diagram oka Via: Wiki Media Commons